Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti Nedir?

Pedodontist ya da çocuk diş hekimi; 5 yıl süren diş hekimliği eğitimini takiben dişlerin gelişimi ve problemlerinin çözümünün yanı sıra çocuk psikolojisi, büyüme-gelişimi ve çocuğa yaklaşım üzerinde eğitim almış uzman diş doktorlarıdır.

Çocuk tedavisi özel ilgi ve eğitim gerektirir. Pedodontistler çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmamasını sağlamaktadırlar. Çocukların psikolojik durumunu iyi bilerek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırarak ve diş sağlığı hakkında bilgilendirerek hayatları boyunca sağlıklı yaşayabilmelerine destek olmaktadırlar. Çocukların bu dönemde tanı ve tedavilerinde uzman bir doktordan destek alınması hayatları boyunca diş tedavilerine karşı tavırlarını olumlu etkilemektedir.

Yerel Fluorid Uygulaması Nedir?

Fluorid, güçlü dişler oluşturmaya ve boşlukları önlemeye yardımcı olan doğal bir mineraldir. Sağlıklı diş minesini destekler, dişlere ve diş etlerine zarar veren bakterilerle savaşır. Kaybedilen mineralleri diş minesine geri kazandırır ve zararlı bakterilerin ağızda birikmesini önler. Diş çürüğü geliştirme riski yüksekse, fluorid uygulaması özellikle yararlıdır.

Fluorid uygulamaları, yutulmadan direkt dişe uygulanan topikal uygulamalar ve su/diyet takviyeleri ile sistemik uygulamalar olarak iki şekilde ele alınabilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar, topikal uygulamaların çok daha etkili olduğunu göstermiştir.

Fluorid uygulamaları sırasında dişe uygulanan maddeler, diş macununda bulunandan çok daha fazla fluorid içerirler. Diş hekimleri, yüksek konsantrasyonlu durulama, köpük, jel veya vernik formunda profesyonel fluorid tedavileri uygular. Tedavi topikal olarak fırça ile dişi boyamak veya ağız gargarası ile çalkalamak şeklinde yapılabilir. Uygulama oldukça basittir ve sadece birkaç dakikada tamamlanabilir. Fluoridin dişler tarafından tamamen emilebilmesi için tedaviden sonra, genellikle 30 dakika boyunca, yemekten veya içmekten kaçınmanız istenebilir.

Fissür Örtücü Nedir?

Fissür örtücü dişlerin uzun süre çürümeden ağız içinde kalması amacıyla yapılan koruyucu bir tedavi şeklidir. Ülkemizde gereken düzeyde yapılmamasına karşın gelişmiş ülkelerde fissür örtücü uygulamaları çok yaygın olup, yapmayan hastalara sigortada mahrumiyetler bile söz konusudur.

Çocuklarınıza 6 yaşından itibaren fissür örtücü yapılabileceğini ve bu yapılan fissür diş tedavi sayesinde 20 yaşlarına kadar düzenli kontrolleri yapılırsa dişlerinin çürümeyeceğini unutmayın.

Yer Tutucu Nedir?

Süt dişleri sadece çiğneme ya da görüntü için ağızımızda bulunmazlar en önemli fonksiyonlarından biri de daimi dişlerin sürmelerine kadar olan süreçte altlarında bulunan haleflerinin yerlerini korumaktır.

Özellikle eskiden bu yer koruma işi ihmal edilirdi bilinmezdi ve ağrıyan her süt dişi umursamazca çekilirdi. Nasıl alsa yenisi gelecek zihniyeti hakimdi. Ama diş hekimliği de bilim olarak geliştikçe, estetik değerler artınca işin hiç bu kadar basit olmadığı anlaşıldı.

Süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerin çıkması süreci çok hassas dengelerin bütününden oluşur dengeyi bozacak küçük bir müdahale ileride ciddi ortodontik sorunlara neden olabilmektedir. Bu süt dişlerinin erken kaybı olabildiği kadar bazı yer durumu kritik hastalarda tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri bile olabilir.

Çocuklarda Kuron Kaplama

Halk arasında kaplama olarak bilinen kuron uygulamaları, çok fazla madde kaybı olan, birden fazla yüzeyinde çürük bulunan ya da yapısal olarak güçsüz olan dişlerde tercih edilen, tüm dişi şapka gibi saran bir uygulamadır. 

Kanal tedavisi, amputasyon gibi işlemler görmüş madde kaybı çok olan dişlerde uygulandığında dolguya göre çok daha uzun ömürlüdür. Doğal dişi taklit ettiği için diğer dişlerin kontakt noktaları ile daha uyumludur. Çiğneme sırasında fonksiyon görür. Daha sağlamdır. Doku dostu metallerden üretilmişlerdir. Dişi tümü ile sardıklarından dişin başka bir yüzeyinden çürümesi gibi bir sorunla karşılaşılmamaktadır. 

Diş Tedavilerinde Genel Anestezi Çocuklar İçin Güvenli mi?

Diş çürükleri çocukların sadece ağız ve diş sağlığını değil; aynı zamanda genel sağlığını, düzenli beslenmesini, uyku düzenini ve psikolojisini de etkilemektedir. Bu nedenle varsa diş çürüklerinin tespit edildiği ilk andan itibaren en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Ancak diş hekimi korkusu olan veya iletişim kurulamayan çocukların diş tedavilerini diş koltuğunda yapabilmek her zaman mümkün olmamaktadır. Özellikle küçük yaştaki çocukların tedavi sırasında ani hareketler yapması yaralanma riskleri de oluşturmaktadır. Böyle durumlarda tedavilerinin genel anestezi altında yapılması önerilmektedir.