Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Diş Teli Lastiği Nedir? Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?

  • Anasayfa
  • Haberler
  • Diş Teli Lastiği Nedir? Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?
Diş Teli Lastiği Nedir? Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?

Diş Teli Lastiği Nedir? Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?

Ortodonti tedavilerinin son aşamasında istenilen konuma ya da şekle gelmeyen dişlerin, istenilen konuma veya şekle getirilmesi için Diş Teli Lastiği kullanılabilir. Bu lastikler braketler üzerine takılarak zaman içinde dişlerin hareket etmesine ve istenilen konuma gelmesine yardımcı olur. Diş teli lastiklerinin ne kadar takılacağı ya da hangi diş teli lastiğinin takılacağı hakkındaki bilgileri sizleri diş hekiminiz verebilir. Diş teli tedavisinin sürecine göre, dişlerin konumuna ve şekline göre kullanılacak olan diş teli lastiklerinin boyutları ve ebatları değişiklik gösterebilir.

Diş teli lastiği ile diş teli tedavisi destekleniyorsa, dişlerin öngörülen ya da istenen şekle veya konuma gelmesi için lastiklerin sürekli olarak kullanılması gerekir. Bu lastikleri yemek yeme dışındaki tüm zamanlarda kullanmalısınız. Aksi taktirde dişler istenilen duruma gelmeyeceği için diş teli tedavisinin süresi uzayacaktır.

Diş teli tedavisin son aşamasında kullanılabilen diş lastikleri yapıları gereğinde bozulabilir, kopabilir ve gevşeyebilir. Koptuğunda ya da gevşediğinde hiçbir işe yaramayacağı için değiştirilmesi gerekir. Ayrıca diş hekimleri bu lastiklerin genellikle 24 saatte bir değiştirilmesini önermektedir. Diş teli lastiklerini kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda diş ya da diş eti hassasiyetiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Lastikler zamanla dişleri hareket ettireceği için ilerleyen süreçlerde de hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bu durum genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden geçecektir.

Diş Teli Lastiği Nasıl Takılır?

Diş teli lastiğinin nasıl takılacağını diş hekiminiz sizlere ayrıntılı bir şekilde açıklayacaktır ve uygulamalı olarak sizlere gösterecektir. Lastiklerin hangi sırayla ve hangi dişlere takılacağı değişiklik gösterir. Diş teli tedavisi alan bireylerin dişlerindeki çarpıklıklar ya da yamukluklar farklı dişlerde oluşabilir. Bu nedenle diş teli lastikleri bu dişlerin düzeltilmesi için kullanılacağı için takılacağı dişler de sırası da değişiklik gösterecektir.

Diş teli lastiğinin takılmasında kullanılan teknik ve sıra çok fazla önemlidir. Bu nedenle lastikleri takarken doğru sırayla doğru dişlere takmalısınız ve bunu bir rutin haline getirmelisiniz. Zaten birkaç seferden sonra alışarak takma işlemi sırasında hiç zorluk çekmeyeceksiniz.

Diş teli lastiği paketler halinde satılmaktadır. Sizlerde bu paketi ya da belirli miktardaki lastiği yanınızda taşımalısınız. Çünkü yemek yediğinizde lastikleri çıkarmanız gerekecek ve yemek yedikten sonra tekrar takmanız gerekecek. Ayrıca bu lastikler hiç beklemediğiniz zamanda ya da şekilde kopabilir ve gevşeyebilir. Bu durumlarda değiştirmeniz gerekir.

Diş Teli Lastiği Ne Kadar Takılmalıdır?

Diş teli tedavisinin ne kadar süreciği, bireyin dişlerindeki çapraşıklıkların, yamuklukların ve çene problemlerinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca estetik bir gülüş tasarımı isteyen bireylerde de diş teli tedavisinin süresi değişebilir. Bu nedene diş teli tedavisinin süreci kişiye özel olarak planlanır ve aşağı yukarı ne kadar süre içinde tamamlanacağı hesaplanır. Bu süreç içersinde diş hekimleri dişlerin durumuna ve şekline göre, istenilen koşullara göre diş teli lastiğinin kullanılmasına ne zaman başlayacağına ve ne kadar kullanılacağına durumları göz önüne alarak karar verir.